All Projects

ProjectCategoryTask TypePrioritySeveritySummaryStatus  descProgress
PackagesAnyBug ReportVery LowMedium[openrc] cannot load fuse at bootUnconfirmed
0%
Task Description

I added
<quote>modules=”fs-fuse”</quote>
to /etc/conf.d/modules (and also “fuse” instead).

I looked in /var/log/rc.log and I see this line

<quote>modprobe: FATAL: Module fs-fusetun not found in directory /lib/modules/4.9.194-gnu-1-lts</quote>

It looks like modprobe added “tun” to the filename which prevents loading the module.

PackagesAnyBug ReportVery LowMedium[exfat-utils] filesystem can only be mounted manuallyUnconfirmed
0%
Task Description

One can mount exfat by running commands such as “sudo modprobe fuse” and “sudo mount.exfat /dev/sdc1 /mnt/storage” but it is inconvenient.

Also, loading fuse at startup is problematic - see here:

https://issues.hyperbola.info/index.php?do=details&task_id=1433

PackagesStableBug ReportVery LowHigh[vlc] DVB : cache_block stream error: cannot pre fill b...Unconfirmed
0%
Task Description

Current VLC version (3.0.4-3.hyperbola1.backports1) fails to play DVB stream using a RTL2832 usb dongle.

I start the playlist like this :

vlc channels.conf

but it returns the following error :

cache_block stream error: cannot pre fill buffer

Also, it asks the user to be in “video” group to access DVB device, this was not needed before with Hyperbola 0.2.9. User being in “wheel” was enough.
Anyway, even after adding my user to video group, it still fails with “cache_block stream error: cannot pre fill buffer”

This is not an issue with my DVB adapter or driver. rtl2832 is correctly loaded. And I can play the channels.conf playlist just fine with “mpv” or “mplayer”.
Also, the channels.conf used works just fine with a more recent version of VLC on an other system (Manjaro) so something is broken with the current VLC used.

Maybe a package bump would fix the issue.

PackagesAnyBug ReportVery LowHigh[rubyripper] GUI doesn't workUnconfirmed
0%
Task Description

rrip_gui does not work. The fix is to install cairo-gobject which is not in the repos. Attached is a working PKGBUILD adapted from the official one.

PackagesStableBug ReportVery LowMedium[sshguard] violates Hyperbola packaging standardsUnconfirmed
0%
Task Description

Description:
The sshguard package should have its /usr/bin/sshguard executable in /usr/sbin, has systemd service files and no OpenRC init script

Additional info:
* sshguard-2.0.0-4
* when I run `sshguard`:

# sshguard
/usr/bin/sshguard: line 87: /usr/bin/journalctl: No such file or directory

* default /etc/sshguard.conf

LOGREADER="LANG=C /usr/bin/journalctl -afb -p info -n1 -t sshd -o cat"
BLACKLIST_FILE=120:/var/db/sshguard/blacklist.db
BACKEND="/usr/lib/sshguard/sshg-fw-iptables"

(commenting the first line temporally solves the issue)

PackagesStableBug ReportVery LowVery Low[fail2ban] update dovecot failregex to support verbose ...Unconfirmed
0%
Task Description

Description:
The /etc/fail2ban/filter.d/dovecot.conf file has a failregex with the following:

^%(__prefix_line)s(?:auth|auth-worker\(\d+\)): (?:pam|passwd-file)\(\S+,<HOST>\): unknown user\s*$

and works with things like:

Month day time hostname dovecot: auth: passwd-file(user@domain.com,IP): unknown user

but with verbosity enabled in Dovecot, this output looks like this:

Month day time hostname dovecot: auth: passwd-file(user@domain.com,IP): unknown user (given password: password)

and in this case it doesn’t work, but it does if we fix the failregex if we replace it with:

^%(__prefix_line)s(?:auth|auth-worker\(\d+\)): (?:pam|passwd-file)\(\S+,<HOST>\): unknown user( \(given password: \S*\))?\s*$

with this new expression, it works with and without verbosity

And regarding postfix, to make it work correctly I “backported” some pieces from newest failregex:

/etc/fail2ban/postfixr-rbl.conf:

^%(__prefix_line)sNOQUEUE: reject: RCPT from \S+\[<HOST>\]: [45]54 [45]\.7\.1 Service unavailable; Client host \[\S+\] blocked using .* from=<\S*> to=<\S+> proto=ESMTP helo=<\S*>$

/etc/fail2ban/postfix.conf: (second failregex)

^%(__prefix_line)sNOQUEUE: reject: RCPT from \S+\[<HOST>\]: 45[04] 4\.7\.1 Client host rejected: cannot find your (reverse )?hostname, (\[\S*\]); from=<\S*> to=<\S+> proto=ESMTP helo=<\S*>$

I can create a patch if you want. Note that I haven’t tested all filters, some others may also need some rework

Additional info:
* fail2ban-0.9.6-2.hyperbola3

PackagesStableBug ReportVery LowMedium[fail2ban] uses old /usr/bin/sendmail location when it ...Unconfirmed
0%
Task Description

Description:

I saw errors in logs because fail2ban couldn’t find /usr/bin/sendmail, and discovered this:

[/etc/fail2ban] [0]
$ grep /usr/bin/sendmail */*
action.d/sendmail-buffered.conf:              Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-buffered.conf:                 Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-buffered.conf:             Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-buffered.conf:                Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-common.conf:              Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-common.conf:             Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail.conf:            Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-geoip-lines.conf:            Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-whois.conf:            Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-whois-ipjailmatches.conf:            Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-whois-ipmatches.conf:            Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-whois-lines.conf:            Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>
action.d/sendmail-whois-matches.conf:            Fail2Ban" | /usr/bin/sendmail -f <sender> <dest>

Please, also check for other binaries with wrong locations

As of now, the solution is as simple as removing this line → https://git.hyperbola.info:50100/packages/community.git/tree/fail2ban/PKGBUILD#n79

Additional info:
* fail2ban-0.9.6-2.hyperbola3

PackagesAnyImplementation RequestVery LowMedium[SPF][postfix] implement pypolicyd-spf and postfix-poli...Unconfirmed
0%
Task Description

Description:
Hyperbola has the following SPF implementations:
* libspf2
* perl-mail-spf
* perl-mail-spf-query

However, none of them work out of the box with postfix. There’s postfix-policyd-spf-perl, which uses one the current perl implementations (perl-mail-spf), takes no time to build and all the dependencies are already satisfied with Hyperbola’s packages

Here I made a PKGBUILD that’s compliant with the packaging standards:

pkgname=postfix-policyd-spf-perl
pkgver=2.011
pkgrel=1
pkgdesc='Postfix SPF policy engine, written in Perl'
arch=(i686 x86_64)
url='https://launchpad.net/postfix-policyd-spf-perl/'
license=(GPL)
depends=(perl-mail-spf perl-netaddr-ip perl-sys-hostname-long)
source=("https://launchpad.net/postfix-policyd-spf-perl/trunk/${pkgver}/+download/${pkgname}-${pkgver}.tar.gz"{,.asc})
sha512sums=('22fc00bf74912056a67e937a460ac1fd878f1cb1a3bfa7b19bc5f1e6bc1c36d815dcf8c945e818d242ed5e72a6295bb0e1569446e06b09aefb2842993b8016ba'
            'SKIP')
validpgpkeys=(E7729BFFBE85400FEEEE23B178D7DEFB9AD59AF1) # Scott Kitterman

package() {
  cd "${pkgname}-${pkgver}"

  install -Dm755 "${pkgname}" "${pkgdir}/usr/libexec/postfix/${pkgname}"
  install -Dm644 CHANGES INSTALL README -t "${pkgdir}/usr/share/doc/${pkgname}"
  install -Dm644 LICENSE "${pkgdir}/usr/share/licenses/${pkgname}/LICENSE"
}

in the other hand, to give users the possibility of having more options, we could add pypolicyd-spf (AUR), which depends in pyspf (AUR) and other packages that Hyperbola has. In fact, ArchWiki talks about this implementation, but this might not be relevant.

PackagesStableBug ReportVery LowLow[autofs]: default configuration is /etc/auto.master ins...Unconfirmed
0%
Task Description

Description:

default configuration is /etc/auto.master instead of /etc/autofs/auto.master

admin→ sudo /usr/bin/automount -v -f -p /run/autofs.pid
Starting automounter version 5.1.2, master map /etc/auto.master
using kernel protocol version 5.02
lookup(file): file map /etc/auto.master missing or not readable
no mounts in table

PackagesAnySecurity IssueVery LowMediumDownload debian-fixes instead of relying on external so...Unconfirmed
0%
Task Description

It happened already with minetest and again with prosody: When trying to build own packages with makepkg there are patches downloaded from the Debian-project. But the given HTTP(S)-sources are no longer available, concrete example within prosody to be found: https://deb.debian.org/debian/pool/main/p/prosody/prosody_0.10.2-1~bpo9+1.debian.tar.xz (not available)

Please don’t rely on those external sources when creating PKGBUILD-files or just give users the possibility for a secure and granted download. Therefore I cannot build prosody on my own now!

PackagesStableBug ReportVery LowMediumlinphonec error (cli version)Unconfirmed
0%
Task Description

Description:
linphonec is unusable because a error produce a continuous log

Additional info:
linphone 3.11.1-1.hyperbola1

Steps to reproduce:
linphonec

Log:
linphonec> 2019-12-15 19:25:58:010 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:03:012 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:08:018 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:13:013 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:18:016 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:23:014 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:28:010 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:33:010 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:38:012 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:43:015 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:48:010 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable
2019-12-15 19:26:53:010 ortp-error-Error in connect: Network is unreachable

PackagesAnyBug ReportVery LowLowXenocara xbacklight bugUnconfirmed
0%
Task Description

When i try to set the brightness on my screen, with xbacklight -set 100,

it does this:

No outputs have backlight property

and it doesn’t really matter if I set it lower than 100 or what it currently is at.

Fix when you can please!

PackagesStableSecurity IssueVery LowCritical[lts-kernel][sec] filter /dev/mem access & restrict acc...Unconfirmed
0%
Task Description

These two options could be enabled :

Kernel hacking → [*] Filter access to /dev/mem
[*] Filter I/O access to /dev/mem

Security options → [*] Restrict unprivileged access to the kernel syslog

ServicesHyperWebBug ReportVery LowMediumThe Mailling list don't workUnconfirmed
0%
Task Description

The Mailling list don't work : https://lists.hyperbola.info//mailman/listinfo/

PackagesAnyFreedom IssueVery LowHighSynergy en teclado en español no tiene tildes ni ñUnconfirmed
0%
Task Description

Description:
Share a single mouse and keyboard between multiple computers, with libressl and OpenRC support

Issue:
Synergy no es capas de trasmitir tildes ni eñes y demás caracteres del español españa

Additional info:
* package version(s): community/synergy 1.8.8-2.hyperbola1
* config and/or log files etc.

Steps to reproduce:
instalarar synergy en 2 PCs con hyperbola 0.3, he intentar escribir tildes, no funcionará...

ServicesFlyspray IssueSecurity IssueVery LowLowAfter account confirmation, crypt: No salt parameter wa...Unconfirmed
0%
Task Description

After confirming the newly created account (typing the confirmation code, the passwoard and its confirmation, and clicking the button to continue), the following error appears:

  Notice: crypt(): No salt parameter was specified. You must use a randomly generated salt and a strong hash function to produce a secure hash. in /srv/http/flyspray/includes/class.flyspray.php on line 656 

The account login seems to work normaly.

PackagesAnySecurity IssueVery LowMediummount.davfs: unknown file system davfs due to paths cha...Unconfirmed
0%
Task Description

This is same issue as on:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1151273

The paths changed and trying to mount davfs file system defined in /etc/fstab fails with error: unknown file system davfs

To remedy, I made symlink in /sbin to mount.davfs

The transition of paths had to take that in account as many mounted remote disks failed after upgrade.

ServicesMail Service IssueFeature RequestVery LowLowSupport RFC 3461: Delivery Status Notifications (DSNs)Unconfirmed
0%
Task Description

The RFC 3461 would allow Hyperbola email accounts to request the destination email providers to point out if an email was successfully delivered.

It might not cover all transport failures, but at least has a chance to know in advance whether the message was delivered, discarding the events that happen afterwards (be it to the main inbox or subject to filtering rules such as moving to other folder, marking as spam or deleted after receipt).

PackagesStableUpdate RequestVery LowMedium[varnish] Missing init scriptUnconfirmed
0%
Task Description

Description:

Init script is missing for this package.

I think has some systemd dependecies.

/tmp/alpm_sYmHUS/.INSTALL: line 7: systemd-sysusers: command not found
error: command failed to execute correctly

package version: varnish-5.1.2-1

Software DevelopmentIcedove-UXPBug ReportVery LowMediumCardBook addon make icedove crash wen adding or editing...Unconfirmed
0%
Task Description

the cardbook version is 30.9 i tried with vcard 4.0 and vcard 3.0 same issue editing or creating a contact makes
icedove-uxp crash!

ServicesPunBB IssueBug ReportVery LowLowhyperbola forum smtp error and profile updateUnconfirmed
0%
Task Description

here i will report 2 issues and one change to make
issues:
1- there is a failed smtp error with post and reply
2- in the forum profile one cant add website with .xyz domain name

the change:
1- with pgp key one would add a short key link just like what was mentioned in here:
https://forums.hyperbola.info/viewtopic.php?pid=2639#p2639

PackagesAnyFreedom IssueVery LowLowCan 123.hp.com/setup help me to fix HP Printer error co...Unconfirmed
0%
Task Description

You will see this code on the control panel of the printer while you are trying to scan. It might show up when you try to scan some heavy book or documents. There is no need to worry as you can fix it easily by following these simple steps from 123.hp.com/setup:

  • Turn on the printer and wait till it is in an idle state
  • Remove the printer from the power supply and wait for a minute or so
  • Plug the cables back and reconnect the power cord utility to the back part of the printer and switch it on
  • Let it pass through the warm up stage and wait till the light on the printer blinks. This will fix the issue and try putting one sheet at a time in the scanner

If you still face any issue then just visit 123.hp.com/setup and get help instantly from the experts.

PackagesStableBug ReportVery LowMediumnouveau_drv.so: undefined symbol: exaDriverAllocUnconfirmed
0%
Task Description

Any attempt to load Nouveau in X server results in the following error:

nouveau_drv.so: undefined symbol: exaDriverAlloc

Additional info

Steps to reproduce

  1. Stop the X server.
  2. Add a section such as the following to “/etc/X11/xorg.conf”:
    Section "Device"
      Identifier "Video card"
      Driver "nouveau"
      Option "Backlight" "nv_backlight"
    EndSection
  3. Start the X server.
PackagesTestingImplementation RequestVery LowLow[Hyperbola GNU/Linux-libre 0.4] [polygen{,-data}] Add p...Unconfirmed
0%
Task Description

Is that package worth using to generate every sentence of any kind?

Polygen:

Software Developmentchroot-nspawnBug ReportMediumMedium[chroot-nspawn] Create mount points if mountpoint exit ...Unconfirmed
0%
Task Description

The actual behavior is to create mount points if mountpoint exits with exit status 1, however it may also exit with code 32 and thus creating a real mess:

$ sudo chroot-nspawn
Spawning container megver83 on /var/lib/archbuild/chroot1/megver83
Press ^] three times within 1s to kill container.
mount: /sys/fs/cgroup: mount point does not exist.
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/blkio': No such file or directory
ln: failed to create symbolic link '/sys/fs/cgroup/cpu': No such file or directory
ln: failed to create symbolic link '/sys/fs/cgroup/cpuacct': No such file or directory
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct': No such file or directory
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/cpuset': No such file or directory
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/devices': No such file or directory  
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/freezer': No such file or directory
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/memory': No such file or directory
ln: failed to create symbolic link '/sys/fs/cgroup/net_cls': No such file or directory
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/net_cls,net_prio': No such file or directory
ln: failed to create symbolic link '/sys/fs/cgroup/net_prio': No such file or directory
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/pids': No such file or directory
mkdir: cannot create directory '/sys/fs/cgroup/systemd': No such file or directory
mount: /sys/fs/cgroup/blkio: mount point does not exist.
mount: /sys/fs/cgroup/cpuset: mount point does not exist.
mount: /sys/fs/cgroup/devices: mount point does not exist.
mount: /sys/fs/cgroup/freezer: mount point does not exist.
mount: /sys/fs/cgroup/memory: mount point does not exist.
mount: /sys/fs/cgroup/pids: mount point does not exist.

So I created a patch to fix this.

P.S.: although I can git clone the repo with ssh access, whenever I do a push I get:

error: remote unpack failed: unable to create temporary object directory
To ssh://git.hyperbola.info:51100/~git/software/chroot-nspawn.git
 ! [remote rejected] master -> master (unpacker error)
error: failed to push some refs to 'ssh://git.hyperbola.info:51100/~git/software/chroot-nspawn.git'

Do I have the permission to write in this repo? If not, I’d like it, as I’m planning to improve this great script

PackagesTestingBug ReportHighCriticalRunit errors,Unconfirmed
0%
Task Description

/sbin/openrc-run: bad interpreter: No such file or directory

I get this error whenever I try to start dhcpcd with sv /etc/runit/

And for sndiod I get this doing the same guide,

warning: sndiod: unable to open supervise/ok: file does not exist

Although rather ironically, If I type sndiod or dhcpcd into root, it works just fine.

Maybe its an FHS issue or possibly, I am screwing up? I am not sure. Feedback is welcome.

This is what I did:

=⇒ Add a service:

ln -s /etc/sv/<service> /var/service
==> Start/stop/restart a service:
sv <start/stop/restart> <service>

more or less, I used this guide.

Software DevelopmentGeneralFeature RequestMediumLow[Website] Rework for the onion-pageUnconfirmed
0%
Task Description

As proposed in a separate thread (https://forums.hyperbola.info/viewtopic.php?id=573): The navigation-bar needs a rework when accessing the website about the onion-protocol.

PackagesTestingBug ReportVery LowHigh[xenocara-xkbcomp] Could not resolve keysym XF86FullScr...Unconfirmed
0%
Task Description

While the X session is still running, did anyone happen key bindings being unresponsive? A few lines of errors appeared from xkbcomp because of a missing keyboard symbol on the single TTY. It reads:

The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> error:   Could not resolve keysym XF86FullScreen
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server

See also related issues affected on other existing distros, were eventually resolved:

PackagesTestingBug ReportMediumMedium[Hyperbola GNU/Linux 0.4] Problems with ALSA and sndio ...Unconfirmed
0%
Task Description

Description: User reporting problems with sndio. A further check with ALSA showed no active device being used. User has HDMI-sound in usage.

PackagesTestingFeature RequestVery LowMedium[Hyperbola GNU/Linux-libre 0.4] [xorg-xdm] Replace the ...Unconfirmed
0%
Task Description

Few other distros like Debian, NetBSD, and OpenBSD have some own customized login screens, while right here, the actual distro didn’t. I suggest you replacing them for the following paths on the list to come up next package release, which I have three files attached below there.

/etc/X11/xdm:

  • Xresources
  • Xsetup_0

/usr/share/xdm/pixmaps:

  • hyperbola.xpm
  • xorg{,-bw}.xpm (removed as unused)
ServicesFlyspray IssueBug ReportVery LowMediumhypertask screen after write taskUnconfirmed
0%
Task Description

after write a task, hypertask show me this screen, and for some users think 'oh hypertask no works' attach image

Software DevelopmentGeneralBug ReportMediumCritical[xenocara] Server is not able to be started via xdmUnconfirmed
0%
Task Description

With the newest package-update the xserver xenocara has missing dependencies towards adobe-fonts and twm.

Showing tasks 301 - 332 of 332 Page 7 of 7<<First - 3 - 4 - 5 - 6 - 7

Available keyboard shortcuts

Tasklist

Task Details

Task Editing